7 tipů na dárek pro roční dítě

Dnes se ponoříme do světa ročních dětí a objevíme ty nejlepší tipy na dárky, které oslní nejen ty nejmenší děti, ale i jejich rodiče. Vědět, co dát dítěti, které právě oslavilo své první narozeniny, může být výzvou. V tomto věku se děti rychle vyvíjejí a každý den objevují něco nového. Proto je důležité vybrat dárky, které nejen baví, ale také podporují jejich růst a rozvoj.

V našem článku vám představíme pečlivě vybrané hračky a aktivitní pomůcky, které jsou nejen krásné, ale také stimulují motoriku a kognitivní schopnosti malých dětí.

Doporučíme Vám dárky, které jsou zábavné, vzdělávací a jistě vykouzlí úsměv na tváři malého oslavence!

 

1 Dřevěný vláček Safari

Dřevěné hračky jsou klasickým a trvalým dárkem pro chalpečky i holčičky. Jsou neustále moderní, ekologické a podporují kreativitu a manuální dovednosti​​.

Dřevěný vláček je nejen krásný a zábavný, ale jeho edukativní hodnota a schopnost rozvíjet klíčové dovednosti z něj dělají ideální dárek. Tento vláček je perfektní kombinací tradiční dřevěné hračky a moderního vzdělávacího nástroje, který poskytuje hodiny zábavy a učení. Tradice a univerzálnost z něj dělají ideálního společníka pro každodenní dobrodružství.

 

2 Piklerové trojúhelník

Piklerové trojúhelník je skvělým dárkem, protože kombinuje zábavu s podporou fyzického a motorického rozvoje. Tento jednoduchý, ale mnohostranný nástroj je inspirován filozofií maďarské pediatričky Dr. Emmy Piklerové, která zdůrazňovala význam samostatného pohybu a průzkumu pro vývoj dětí.

Trojúhelník pomáhá rozvíjet hrubou motoriku, jako je lezení, šplhání a balancování. Tyto dovednosti jsou klíčové pro děti ve věku jednoho roku, které jsou v procesu učení se chodit a stávat se fyzicky aktivnějšími.

Kromě fyzické aktivity tento trojúhelník podporuje i kreativitu a představivost. Děti ho mohou používat jako hrad, dům, most nebo jakýkoli jiný objekt, který si dokážou představit.

Vzhledem k těmto výhodám je Piklerové trojúhelník ideálním dárkem pro dítě, které začíná objevovat svět a své vlastní schopnosti.

  

3) Montessori houpačka

Tato houpačka je nejen zábavná, ale také podporuje vývoj a učení dítěte v klíčových oblastech:

Houpačka je vynikajícím nástrojem pro rozvoj hrubé motoriky. Houpaní pomáhá dětem rozvíjet koordinaci, rovnováhu a svalovou sílu, což je zvláště důležité v jednom roce, kdy se děti učí chodit a zlepšují svou fyzickou koordinaci.

Houpačka poskytuje senzorické zážitky, které jsou klíčové pro senzorický vývoj. Pohyb houpání stimuluje vestibulární systém (soustava rovnováhy) v mozku, což je důležité pro rozvoj prostorové orientace a rovnováhy.

Houpaní má přirozený zklidňující a relaxační účinek na děti. Může pomoci upokojit neklidné nebo přepracované dítě, což je užitečné zejména ve stresových situacích nebo před spaním.

Houpačka může také podporovat sociální interakce, když se děti houpají společně nebo když dospělý houpe dítě. To posiluje vazby a podporuje emocionální vývoj.

  

4) Motorická kostka

Motorická kostka je skvělým dárkem pro roční dítě z mnoha důvodů, přičemž každý z nich přispívá k rozvoji a vzdělávání v tomto zásadním věku:

Rozvoj Senzorických Schopností: Motorické kostky jsou často vybaveny různými texturami, barvami a zvuky, které stimulují zrak, sluch a hmatový smysl dítěte. Tato senzorická stimulace je klíčová pro raný vývoj mozku.

Podpora Jemné Motoriky a Koordinace Ruka-Oko: Kostky s různými malými prvky, jako jsou knoflíky, zástrčky, otočné části, posuvné díly a další, pomáhají rozvíjet jemnou motoriku dítěte. Práce s malými objekty zlepšuje koordinaci ruka-oko, která je zásadní pro každodenní dovednosti jako je jídlo, psaní a oblékání.

Řešení problémů a logické Myšlení: Mnoho motorických kostek zahrnuje jednoduché puzzle nebo problémy, které je třeba vyřešit, což podporuje kognitivní vývoj a logické myšlení. Učí děti základům příčiny a následku a podporuje jejich schopnost řešit problémy.

Podpora Nezávislého Hraní: Motorické kostky jsou navrženy tak, aby podporovaly samostatné hraní. Dítě může prozkoumávat a hrát si se svým tempem, což podporuje jeho samostatnost a sebevědomí.

   

5) Vkládačka

 

Dřevěná vkládačka je skvělým dárkem pro roční dítě z několika důvodů, které jsou úzce spojeny s fází rozvoje, ve které se dítě v tomto věku nachází:

Rozvoj Motorických Dovedností: Vkládání tvarů do odpovídajících otvorů pomáhá malým dětem rozvíjet jemnou motoriku, koordinaci ruka-oko a zručnost. Tato základní motorická cvičení jsou klíčová pro další rozvoj psaní a jiných složitějších dovedností.

Poznávání Tvarů a Barev: Vkládačky často zahrnují různé tvary a barvy, což pomáhá dětem naučit se rozpoznávat a pojmenovávat jednoduché tvary a barvy, což je důležitý krok v kognitivním rozvoji.

Řešení Problémů a Logické Myšlení: Vkládání správných tvarů do správných otvorů je jednoduchou formou řešení problémů. Děti se učí identifikovat problém (který tvar kam patří) a najít jeho řešení (vložit tvar do správného otvoru).

Podpora Senzorického Vývoje: Textura a hmotnost dřeva stimulují senzorický vývoj dítěte, což je důležité pro celkový vývoj mozku.

 

6) Učící věž

 Učící věž, známá také jako Montessori věž, je skvělým dárkem z několika důležitých důvodů, které podporují rozvoj a učení v raném věku:

Podpora nezávislosti a objevování: Učící věž umožňuje dětem bezpečně dosáhnout na pulty a pracovní plochy na úrovni dospělých, což podporuje jejich přirozenou touhu po průzkumu a zapojení se do každodenních činností, jako je vaření nebo umývání nádobí.

Rozvoj motorických dovedností: Využívání věže k lezení a stání podporuje motorické dovednosti, rovnováhu a koordinaci, což jsou klíčové schopnosti, které se děti v tomto věku učí zdokonalovat.

Sociální a emocionální vývoj: Učící věž umožňuje dětem účastnit se rodinných aktivit na úrovni očí, což posiluje vazby a podporuje sociální a emocionální rozvoj. Děti se cítí hodnotné a zapojené do každodenních rodinných rutin.

Podpora Kognitivního Rozvoje: Účastníkem každodenních činností se děti učí prostřednictvím pozorování a napodobování, což je základním kamenem kognitivního rozvoje.

  

7) Dřevěná dráha Safari

Dřevěná kuličková dráha je skvělým dárkem pro dítě z několika důvodů, které podporují jeho vývoj a poskytují zábavu:

Rozvoj motorických dovedností: Hra s kuličkovou dráhou pomáhá rozvíjet jemnou motoriku a koordinaci ruka-oko, když dítě umisťuje kuličky na dráhu a sleduje jejich pohyb.

Pochopení příčiny a následku: Dítě se učí základním principům příčiny a následku, když vidí, jak kuličky spouštěné na vrcholu dráhy sjíždějí dolů. Hračka podporuje rané logické myšlení a schopnost řešení problémů.

Senzorická stimulace: Zvuky kuliček sjíždějících po dřevěné dráze a vizuální sledování jejich pohybu poskytuje důležitou senzorickou zpětnou vazbu, což je pro malé děti klíčové pro učení.

Podpora vizuálního sledování: Sledování pohybu kuliček pomáhá rozvíjet vizuální sledovací schopnosti, které jsou důležité pro čtení a psaní v pozdějším věku.

Podpora koncentrace a trpělivosti: Kuličková dráha může dětem pomoci rozvíjet koncentraci a trpělivost, protože vyžaduje opakované pokusy a chyby, aby kuličky úspěšně dosáhly cíle.

 

Pro další inpiraci prozkoumejte naší kategorii hraček a doplňků do dětského pokoje

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz